Jakość wody
03.01.2025- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres I-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 2+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,29 | 0,17 | akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | 6 | 5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,7 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 485 | 534 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 3,4 | 12,9 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 6,3 | 0,75 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 15 | 9,9 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 190 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
Magnez | mg/l | 6,1 | 6,0 | 7÷125 2) | |
Sód | mg/l | 8,8 | 19 | 200 | |
Wapń | mg/l | 66 | 87 | _ 3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres II-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,36 | 0,24 | akceptowalna przez
konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | <6 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,6 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 530 | 565 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 5,8 | 15 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 8,7 | 1,3 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 46 | 23 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 190 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 6,1 | 6,0 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 8,8 | 19 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 66 | 87 | –3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres III-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,68 | 0,24 | akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | <5 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,4 | 7,6 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 514 | 542 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 6,8 | 20 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 4,5 | 0,67 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 48 | 21 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 210 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 9,8 | 7,0 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 13 | 21 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 70 | 86 | – 3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres IV-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,36 | 0,29 | akceptowalna przez
konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | <5 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | 1 | 1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | 1 | 1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,5 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 515 | 556 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | 0,16 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 6,3 | 22,5 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 6,0 | 0,57 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 43 | 8,75 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 210 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 9,8 | 7,0 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 13 | 21 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 70 | 86 | -3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
Naszą kranówkę w Sulejówku charakteryzuje bardzo dobry smak i kolor, bezwonność i co najważniejsze, potwierdzona badaniami, czystość pod względem chemicznym oraz biologicznym.
Potwierdzają to wyniki badań, które są na zlecenie MZWiK w Sulejówku regularnie wykonywane przez akredytowane laboratorium oraz dodatkowo przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Woda wtłaczana do systemu zaopatrzenia spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz.2294).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mińsku Mazowieckim stwierdził przydatność wody do spożycia przez ludzi z wodociągu publicznego zasilanego przez SUW I i SUW II wydając Oceny jakości wody zamieszczone poniżej.