Telefon alarmowy 24/7

+48 660 748 201

Informacje

Jakość wody

03.01.2025
  • Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
    za okres I-go kwartału 2024 r.
Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1)
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
1. Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0
 2. Enterokoki jtk/100ml 0 0 0
3. Bakterie grupy coli jtk/100ml 0 0 0
4. Ogólna liczba mikroorganizmów
w 2+/-2 °C po 72 h
jtk/1ml 0 0 bez nieprawidłowych zmian
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
1. Mętność NTU 0,29 0,17 akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.

Zalecany zakres wartości do 1,0

2. Barwa mg Pt /l 6 5 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
3. Zapach TON <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
4. Smak TFN <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5. Stężenie jonów wodoru (pH) 7,5 7,7 6,5÷9,5
6. Przewodność mS/cm 485 534 2500
7. Amonowy jon mg/l <0,13 <0,13 0,50
8. Azotany mg/l 3,4 12,9 50
9. Azotyny mg/l <0,066 <0,066 0,50
10. Mangan mg/l 6,3 0,75 50
11. Żelazo mg/l 15 9,9 200
12. Twardość mgCaCO3/l 190 240 60÷500

1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).

Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1)
Magnez mg/l 6,1 6,0 7÷125 2)
Sód mg/l 8,8 19 200
Wapń mg/l 66 87  _ 3)

2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Opracowała: Iwona Zaciek

 

  • Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
    za okres II-go kwartału 2024 r.
Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1)
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
1. Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0
2. Enterokoki jtk/100ml 0 0 0
3. Bakterie grupy coli jtk/100ml 0 0 0
4. Ogólna liczba mikroorganizmów
w 22+/-2 °C po 72 h
jtk/1ml 0 0 bez nieprawidłowych zmian
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
1. Mętność NTU 0,36 0,24 akceptowalna przez

konsumentów i bez

nieprawidłowych zmian.

Zalecany zakres wartości

do 1,0

2. Barwa mg Pt /l <6 <5 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
3. Zapach TON <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
4. Smak TFN <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5. Stężenie jonów wodoru (pH) 7,5 7,6 6,5÷9,5
6. Przewodność mS/cm 530 565 2500
7. Amonowy jon mg/l <0,13 <0,13 0,50
8. Azotany mg/l 5,8 15 50
9. Azotyny mg/l <0,066 <0,066 0,50
10. Mangan mg/l 8,7 1,3 50
11. Żelazo mg/l 46 23 200
12. Twardość mgCaCO3/l 190 240 60÷500

1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).

Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1)
1. Magnez mg/l 6,1 6,0 7÷125 2)
2. Sód mg/l 8,8 19 200
3. Wapń mg/l 66 87 3)

2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Opracowała: Iwona Zaciek

  • Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
    za okres III-go kwartału 2024 r.
Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1)
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
1. Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0
2. Enterokoki jtk/100ml 0 0 0
3. Bakterie grupy coli jtk/100ml 0 0 0
4. Ogólna liczba mikroorganizmów
w 22+/-2 °C po 72 h
jtk/1ml 0 0 bez nieprawidłowych zmian
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
1. Mętność NTU 0,68 0,24 akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.

Zalecany zakres wartości do 1,0

2. Barwa mg Pt /l <5 <5 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
3. Zapach TON <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
4. Smak TFN <1 <1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5. Stężenie jonów wodoru (pH) 7,4 7,6 6,5÷9,5
6. Przewodność mS/cm 514 542 2500
7. Amonowy jon mg/l <0,13 <0,13 0,50
8. Azotany mg/l 6,8 20 50
9. Azotyny mg/l <0,066 <0,066 0,50
10. Mangan mg/l 4,5 0,67 50
11. Żelazo mg/l 48 21 200
12. Twardość mgCaCO3/l 210 240 60÷500

 1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).

Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1)
1. Magnez mg/l 9,8 7,0 7÷125 2)
2. Sód mg/l 13 21 200
3. Wapń mg/l 70 86 3)

2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Opracowała: Iwona Zaciek

  • Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
    za okres IV-go kwartału 2024 r.
Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1)
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
 1. Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0
 2. Enterokoki jtk/100ml 0 0 0
 3. Bakterie grupy coli jtk/100ml 0 0 0
 4. Ogólna liczba mikroorganizmów
w 22+/-2 °C po 72 h
jtk/1ml 0 0 bez nieprawidłowych zmian
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
 1. Mętność NTU 0,36 0,29 akceptowalna przez

konsumentów i bez

nieprawidłowych zmian.

Zalecany zakres wartości

do 1,0

 2. Barwa mg Pt /l <5 <5 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
 3. Zapach TON 1 1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
 4. Smak TFN 1 1 akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
 5. Stężenie jonów wodoru (pH) 7,5 7,5 6,5÷9,5
 6. Przewodność mS/cm 515 556 2500
 7. Amonowy jon mg/l 0,16 <0,13 0,50
 8. Azotany mg/l 6,3 22,5 50
 9. Azotyny mg/l <0,066 <0,066 0,50
 10. Mangan mg/l 6,0 0,57 50
 11. Żelazo mg/l 43 8,75 200
 12. Twardość mgCaCO3/l 210 240 60÷500

1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).

Lp. Parametr Jednostka SUW I SUW II Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1)
1. Magnez mg/l 9,8 7,0 7÷125 2)
2. Sód mg/l 13 21 200
3. Wapń mg/l 70 86  -3)

2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.

Opracowała: Iwona Zaciek

 

Naszą kranówkę w Sulejówku charakteryzuje bardzo dobry smak i kolor, bezwonność i co najważniejsze, potwierdzona badaniami, czystość pod względem chemicznym oraz biologicznym.

Potwierdzają to wyniki badań, które są na zlecenie MZWiK w Sulejówku regularnie wykonywane przez akredytowane laboratorium oraz dodatkowo przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Woda wtłaczana do systemu zaopatrzenia spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz.2294).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mińsku Mazowieckim stwierdził przydatność wody do spożycia przez ludzi z wodociągu publicznego zasilanego przez SUW I i SUW II wydając Oceny jakości wody zamieszczone poniżej.