Jakość wody
04.10.2024- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres I-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 2+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,29 | 0,17 | akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | 6 | 5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,7 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 485 | 534 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 3,4 | 12,9 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 6,3 | 0,75 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 15 | 9,9 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 190 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
Magnez | mg/l | 6,1 | 6,0 | 7÷125 2) | |
Sód | mg/l | 8,8 | 19 | 200 | |
Wapń | mg/l | 66 | 87 | _ 3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres II-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,36 | 0,24 | akceptowalna przez
konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | <6 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,6 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 530 | 565 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 5,8 | 15 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 8,7 | 1,3 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 46 | 23 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 190 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 6,1 | 6,0 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 8,8 | 19 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 66 | 87 | –3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres III-go kwartału 2024 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,68 | 0,24 | akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | <5 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,4 | 7,6 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 514 | 542 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,13 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 6,8 | 20 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 4,5 | 0,67 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 48 | 21 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 210 | 240 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 9,8 | 7,0 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 13 | 21 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 70 | 86 | – 3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracowała: Iwona Zaciek
- Informacja Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Sulejówku dotycząca monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
za okres IV-go kwartału 2023 r.
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametryczna1) |
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE | |||||
1. | Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
2. | Enterokoki | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
3. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 |
4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2 °C po 72 h |
jtk/1ml | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | |||||
1. | Mętność | NTU | 0,36 | 0,24 | akceptowalna przez
konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
2. | Barwa | mg Pt /l | 6 | <5 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
3. | Zapach | TON | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. | Smak | TFN | <1 | <1 | akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. | Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,5 | 7,5 | 6,5÷9,5 |
6. | Przewodność | mS/cm | 530 | 565 | 2500 |
7. | Amonowy jon | mg/l | <0,14 | <0,13 | 0,50 |
8. | Azotany | mg/l | 6,1 | 20 | 50 |
9. | Azotyny | mg/l | <0,066 | <0,066 | 0,50 |
10. | Mangan | mg/l | 7,6 | <0,50 | 50 |
11. | Żelazo | mg/l | 43 | 17 | 200 |
12. | Twardość | mgCaCO3/l | 240 | 230 | 60÷500 |
1) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z dn. 11.12.2017 r., poz. 2294).
Lp. | Parametr | Jednostka | SUW I | SUW II | Najwyższa dopuszczalna wartość parametru1) |
1. | Magnez | mg/l | 8,9 | 6,4 | 7÷125 2) |
2. | Sód | mg/l | 13 | 21 | 200 |
3. | Wapń | mg/l | 82 | 82 | -3) |
2) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.
3) – brak określonych dopuszczalnych zakresów wartości.
Opracował: Andrzej Miszczak
Naszą kranówkę w Sulejówku charakteryzuje bardzo dobry smak i kolor, bezwonność i co najważniejsze, potwierdzona badaniami, czystość pod względem chemicznym oraz biologicznym.
Potwierdzają to wyniki badań, które są na zlecenie MZWiK regularnie wykonywane przez akredytowane laboratorium oraz dodatkowo przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Woda wtłaczana do systemu zaopatrzenia spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz.2294).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mińsku Mazowieckim stwierdził przydatność wody do spożycia przez ludzi z wodociągu publicznego zasilanego przez SUW I i SUW II wydając Oceny jakości wody zamieszczone poniżej.